Let op!
De Kindereik bestaat niet meer, kijk op mijn nieuwe website
nicolemannens.nl

Mag jouw kind flirten met gevaar?

Als ik na het werk naar huis rij, zie ik in een redelijk rustige straat, 2 jochies van een jaar of 10 op de stoep. De een heeft de ander vast en duwt hem richting de straat. De ander stribbelt tegen, maar aan hun hele houding is te zien, dat ze aan het spelen zijn. Ze doen samen alsof hij voor mijn auto de straat op wordt geduwd, maar het gebeurt uiteindelijk pas nadat ik langs ben gereden.

De spanning én de overwinning stralen van de jongen af. Aan alles is te zien hoe trots hij is, dat hij het gevaar overwonnen heeft. Terwijl er natuurlijk helemaal geen echt gevaar was geweest. Ze wisten allebei heel goed wat ze aan het doen waren en wat daarin wel en niet kon. Ze waren enkel aan het flirten met gevaar. Iets wat heel gezond is voor de ontwikkeling van een kind. Dit soort overwinningen dragen namelijk enorm bij aan een gevoel van zelfvertrouwen. Kijk eens wat ik durf!

Ik gun hem dit gevoel daarom van harte, maar vraag me af hoe een ander gereageerd zou hebben. Ik zie helaas te vaak, dat kinderen terug gefloten worden als ze het ‘gevaar’ op zoeken. Omdat men er niet op durft te vertrouwen, dat ze zelf heel goed weten waar hun grens ligt en wat ze aan kunnen. De angst, dat het misschien fout kan gaan regeert. Jammer, want op deze manier ontneem je kinderen belangrijke ervaringen en groeimomenten. Belangrijk daarbij om te weten, is dat zelfvertrouwen opbouwen niet alleen ontstaat door cognitieve succeservaringen, ze moeten met hun hele lijf succes kunnen ervaren.

Mag jouw kind flirten met gevaar? Mag het alleen op het klimrek? Mag het in een boom klimmen? Mag het zijn grenzen verkennen?Of ben jij zo’n ouder, die net als mijn moeder vroeger bij alles wat ik deed, riep ‘Kijk uit! Voorzichtig!’

PS Als je meer opvoedtips kunt gebruiken, kijk dan eens naar de ouderschapscursus ‘Afgestemd opvoeden – wat heeft mijn kind nodig?’. Ik neem je in deze cursus mee langs 5 onderwerpen, die in de opvoeding van elk kind van belang zijn.

Meer weten? Bekijk de info:
Ouderschapscursus ‘Afgestemd opvoeden – wat heeft mijn kind nodig?’

Balk footer