Het leven van veel mensen draait op dit moment rond het coronavirus. Hoe zit dat met jou? Volg je het nieuws over corona op de voet? Praat je er veel over? Ben je voorzichtig in het aanraken van dingen? Vind je het moeilijk als iemand toch dichter bij je in de buurt komt? Maak je je zorgen over je ouders? Kortom ben jij een groot deel van de dag bezig met de angst voor besmetting, ziekte en dood? Je kind krijgt dit allemaal mee, bewust of onbewust en wordt er door beïnvloed.
Kinderen worden op dit moment heel erg geconfronteerd met de angst van de volwassenen om hen heen. Volwassenen waar ze normaal blindelings op vertrouwen, dat zij hun veiligheid waarborgen. En nu zijn die volwassenen, die jou als kind het gevoel moeten geven, dat je veilig bent, zelf bang.
Het is dan ook niet raar, dat kinderen zich minder veilig voelen en sneller bang zijn dan anders. Hoe angstiger een ouder beweegt, hoe banger een kind zal worden. Soms zijn ze echt specifiek bang voor het coronavirus, maar vaak ook voor gerelateerde angsten, zoals bijvoorbeeld de angst om alleen te zijn, angst voor vreemden of angst voor andere ongrijpbare zaken als monsters of het donker.
Als jouw kind dus banger is dan normaal, mag je je afvragen hoe jij en andere volwassenen in zijn omgeving met de hele situatie omgaat. Vraag je af of het zin heeft om continu bang te zijn. Controle heb je er toch niet over. Het lijkt wel alsof we de angst inzetten als beschermingsmiddel. Zolang we maar bang zijn, worden we niet ziek. Zo werkt het helaas niet. De angst zal besmetting niet tegenhouden. Daarnaast weet je niet eens of je ooit besmet zult worden en ondertussen ben jij de hele tijd bang geweest.
Hou je gewoon aan de maatregelen, die voor jou goed voelen, maar kijk of je je angst en zorgen los kunt laten. Durf je over te geven aan de gedachte “We’ll cross that bridge when we come to it”. Als het ooit onverhoopt toch gebeurt, heb je dan nog tijd genoeg om je druk te maken. Eerder heeft dat echt geen zin. Het zal in elk geval veel meer rust in huis brengen, rust die ten goede komt aan het veiligheidsgevoel van jouw kind.