Let op!
De Kindereik bestaat niet meer, kijk op mijn nieuwe website
nicolemannens.nl

Een kind doet het goed als het dat kan

Twijfel jij ook wel eens aan de wil van je kind om het goed te doen? Denk je dat hij alles maar doet zonder na te denken? Terwijl jij toch echt al vaker verteld hebt hoe iets moet, wat er moet gebeuren of waarvan jij graag zou willen, dat je kind er rekening mee houdt? Waarom doet hij dit dan toch nog steeds niet? Gewoon, omdat hij het nog niet kan, want…

Een kind doet het echt wel goed als het dat kan.

En dat is iets wat je als ouder vaak niet door hebt. Dat kinderen het echt graag goed willen doen, dat ze het niet met opzet ‘fout’ doen. Ze willen voldoen aan wat van hen verwacht wordt. Alleen weten ze dikwijls nog niet hoe. Omdat ze nog niet voldoende logisch kunnen redeneren,  zaken nog niet kunnen overzien of domweg afgeleid worden door iets anders. Of ze weten niet eens, dat er iets van ze verwacht wordt.

Als ouders kun je dan echt moedeloos worden en boos reageren. Met als gevolg, dat je kind verdrietig wordt, omdat hij echt niet snapt wat hij fout gedaan heeft. Misschien was hij zelf juist wel heel erg trots op dat wat hij wel gedaan had.

Het probleem is, dat bij kinderen de linkjes in hun hoofd nog niet zijn aangemaakt. Ze kunnen eenvoudigweg niet nadenken en redeneren als een volwassene. Pas na vele malen herhalen zal een eerste link gecreëerd worden, die vervolgens met inoefening verstevigd wordt. Bij het ene kind gaat dat sneller en makkelijker dan bij het andere kind.

Van jou als ouder vraagt dat vooral een lange adem en veel geduld. Vertel ze wat je van hen verwacht, vertel ze wat gevolgen zijn van bepaald gedrag en durf erop te vertrouwen, dat dit ergens in de (verre) toekomst zal beklijven. Weet dat je nu vooral aan het zaaien bent en dat de oogst soms lang op zich kan laten wachten, maar geef de moed vooral niet op.

En vergeef het jezelf als je af en toe toch enorm boos wordt, omdat het alweer niet goed gaat. Want hé, je bent ook maar een mens. Toch?

PS Als je meer opvoedtips kunt gebruiken, kijk dan eens naar de ouderschapscursus ‘Afgestemd opvoeden – wat heeft mijn kind nodig?’. Ik neem je in deze cursus mee langs 5 onderwerpen, die in de opvoeding van elk kind van belang zijn.

Meer weten? Bekijk de info:
Ouderschapscursus ‘Afgestemd opvoeden – wat heeft mijn kind nodig?’

Balk footer