Ouderschapscursus ‘Afgestemd opvoeden – wat heeft mijn kind nodig?’

Each day we make depositsLoop jij als ouder tegen zaken aan in de opvoeding en weet je niet goed wat je er mee moet? Of wil je gewoon graag weten wat belangrijk is in de opvoeding van je kind?

Bij de geboorte van een kind wordt ook een ouder geboren. Voor die ouder begint op dat moment de zoektocht naar de juiste manier van omgaan met dit specifieke kind. Hoe zorg ik goed voor dit kind en wat ga ik hem leren? Je doet het zoals je ouders het deden of juist helemaal niet, je vraagt familie en vrienden om raad of je leest boeken over opvoeding. Maar op de een of andere manier werkt het voor jouw kind dan toch weer anders.

Hoe kan ik mijn kind geven wat het nodig heeft?

Elke ouder wil graag, dat zijn kind kan uitgroeien van een egocentrische, afhankelijke baby tot een sociale, zelfstandige volwassene. Iemand, die weet wat hij wil in zijn leven, daar vorm aan kan geven en hier voldoening uit haalt. Een volwassene, die blij en tevreden is met het leven en die kan omgaan met alles wat dit leven hem brengt.

Maar hoe doe je dat? Je kind wordt namelijk niet van de ene op de andere dag die zelfstandige, onafhankelijke volwassene. Je zult je kind hierin moeten begeleiden en dat wat geleerd mag worden gaandeweg en met behapbare stukjes aan gaan bieden. Goed ouderschap is bovendien vooral een kwestie van vallen en opstaan, van proberen en fouten durven maken. Het vraagt met name, dat jij je afstemt op je kind.

Afstemmen op je kind, betekent dat jij op een adequate manier reageert op de behoefte van je kind, zodat het zich gehoord en gezien voelt, waardoor het zich veilig kan voelen. Wie is dit kind en wat heeft dit kind nodig? Daarbij is het ook van belang, dat je afstemt op de leeftijd en vaardigheden van je kind. Je kunt van een peuter niet verwachten, dat hij al grote keuzes kan maken, net zoals je voor een 16-jarige echt niet meer de schoolboterhammen hoeft te smeren.

In de ouderschapscursus ‘Afgestemd opvoeden – wat heeft mijn kind nodig?’ neem ik je mee langs een aantal onderwerpen, die in de opvoeding van elk kind belangrijk zijn.

Wat?

De inhoud van de bijeenkomsten:

Bijeenkomst 1 Afstemming en hechting
Wat is afstemming en hechting? En wat is de stand van zaken daarin nu voor jou en je kind?
Bijeenkomst 2 Begrenzen en loslaten
Wat is het belang van begrenzen en loslaten? Hoe goed kun je dit al? Wat houdt je hierin tegen?
Bijeenkomst 3 De juiste plek in het systeem
Wat is het gezinssysteem en hoe belangrijk is het dat iedereen daarin op de juiste plek staat? En hoe ervaar jij jouw systeem op dit moment?
Bijeenkomst 4 Het goede voorbeeld
Wat mag een kind leren? Wat wil jij dat je kind straks allemaal kan? Hoe goed kun je dat zelf al? Wat heb jij hierin nog nodig?
Bijeenkomst 5 De kracht van taal
Welke invloed heeft taal op een kind? Hoe praat jij tegen je kind? En hoe zorg je dat je kind luistert?

Waar?

Praktijk EsSenSe
Watersley 34
6132 KA Sittard

Wanneer?

1x in de 4 weken op woensdagavond van 19.30 tot 21.30 uur.

Data: 16 oktober 2019, 13 november 2019, 11 december 2019, 8 januari 2020 en 5 februari 2020.

Kosten?

€199,00 per deelnemer, vooraf te betalen.
Kom je samen met je partner? Dan betaal je € 358,00 per koppel.

Vragen of twijfels?

Heb je vragen of weet je niet zeker of deze cursus iets voor jou is? Neem gerust contact op.

Ik heb een vraag

Aanmelden?

Wil jij je zelfverzekerder voelen in de opvoeding van je kind? Meld je nu aan.

Ik wil me/ons aanmelden

Balk footer