Let op!
De Kindereik bestaat niet meer, kijk op mijn nieuwe website
nicolemannens.nl

Hoe kan ik mijn kind het beste corrigeren?

Heb jij ook wel eens het gevoel, dat je kind niet luistert als je hem corrigeert? Dat kan echt zo frustrerend zijn! Maar wat zeg je dan? Zeg je dan ‘Niet rennen in huis!’ of zeg je ‘Lopen in huis alsjeblieft’. Van nature zijn we namelijk heel erg geneigd om te benoemen wat we niet willen in plaats van te zeggen wat we wel willen.

Wat is echter het geval? Op de een of andere manier komt het woordje ‘niet’ niet echt binnen. Je kent vast wel het bekende voorbeeld ‘Denk niet aan een roze olifant!’ en het eerste wat je ziet in je hoofd is die roze olifant. Zo gaat het ook met ‘Niet rennen!’ Ons systeem pikt op de een of andere manier alleen het woordje ‘rennen’ op. Als je dus wilt, dat je kind iets niet doet, zeg dan niet wat hij moet laten, maar benoem direct het gewenste, positieve gedrag.

Wat bovendien extra goed werkt, is als je het in de vorm van een verzoek brengt door er ‘alsjeblieft’ aan toe te voegen. Kinderen willen heel graag iets goed doen voor jou, daarom zullen ze veel sneller reageren op een verzoek dan op een verbod. Daarnaast komt het veel respectvoller naar je kind over en geef je meteen een goed voorbeeld in respectvol blijven. Stel je maar eens voor welke manier jijzelf prettiger zou vinden.

Wat betekent dit in de praktijk? Enkele voorbeelden:

  • ‘Praat alsjeblieft zachtjes’ in plaats van ‘Niet schreeuwen!’
  • ‘Handen thuis alsjeblieft’ in plaats van ‘Niet slaan!’
  • ‘Zet je tas alsjeblieft zachtjes neer’ in plaats van ‘Niet gooien met je tas!’
  • ‘Speel alsjeblieft alleen buiten met je bal’ in plaats van ‘Niet met de bal in huis spelen!’
  • ‘Sluit de deur alsjeblieft rustig en zonder geluid’ in plaats van ‘Niet knallen met die deur!’
  • ‘Wacht alsjeblieft even tot ik klaar ben met praten’ in plaats van ‘Onderbreek me niet!’

Dit vraagt van jou met name om een vertaling te maken van wat je niet wilt naar wat je wel wilt. En misschien af en toe even een stap op de plaats te maken, voordat je weer een verbod de wereld in slingert. In het begin zal dit niet altijd even soepeltjes gaan. Echter ook hierbij geldt: ‘Oefening baart kunst’ 🙂 Hoe vaker je deze manier toepast, hoe makkelijker het gaat en hoe meer het een automatisme wordt.

Ik wens je veel succes met de vertaling!

PS Als je meer opvoedtips kunt gebruiken, kijk dan eens naar de ouderschapscursus ‘Afgestemd opvoeden – wat heeft mijn kind nodig?’. Ik neem je in deze cursus mee langs 5 onderwerpen, die in de opvoeding van elk kind van belang zijn.

Meer weten? Bekijk de info:
Ouderschapscursus ‘Afgestemd opvoeden – wat heeft mijn kind nodig?’

Balk footer